Klas 5B

Vandaag maken we gipsen maskers. Dat is een spannende belevenis. Onze klas verandert in een heus schoonheidssalon! De kinderen brengen eerst nauwgezet en voorzichtig het gips op het gezicht van hun vriend(in) aan. Het gips mag niet in de ogen of aan de mond komen en best ook niet op de kleine haartjes van het voorhoofd. Nadien geven ze zich in vertrouwen over aan de goede zorgen en bekwame handen van hun vriend(in).

Kijk maar eens naar onze foto’s om te zien hoe het ons gelukt is!

‘Achter Glas’ organiseert elke twee jaar een straattentoonstelling in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Kunst in de straat van onze school? Dat willen we zien! Dit jaar is het thema ‘Vuur’. Met onze klas trekken we er naar toe en bewonderen de kunstwerken die achter de ramen van de huizen te zien zijn. De mama van Sarah begeleidt ons. Ze is een Hovese kunstenaar die 3 van haar werken tentoonstelt. Hoe boeiend en verrassend om het verhaal achter de schilderijen te vernemen. Ze vertelt ook hoe een werk tot stand komt, hoe lang het duurt vooraleer een werk klaar is… We stellen interessante vragen.

Bij het andere deel van de tentoonstelling gebruiken we een opdrachtenbundel. We bekijken de kleur en stijl van de werken, we tekenen en schrijven, we zingen een kampvuurlied, dansen de flamenco, staan als een standbeeld,…

Later op school maken we zelf een inspirerend werk rond ‘Vuur’.

Het was een leuk kunstproject!

Vandaag bezoeken we Xperilab. Het is een wetenschapstruck met 3 labo’s. Zoals een echte Newton, Einstein of Marie Curie moeten we onderzoeksvragen oplossen door het middel van experimenten. Als echte wetenschappers lezen we nauwkeurig de richtlijnen van Alex, de virtuele begeleider. We wegen de verschillende bestanddelen af, gebruiken de microscoop correct en plaatsen voldoende zonnecellen om de luidspreker aan de praat te krijgen. We maken zelfs gezonde, groene tandpasta. We werken ook goed samen zodat we alle experimenten tot een goed einde weten te brengen.

Het was tof en leerrijk om te doen!

In ons thema van WO spreken we over papier. In de klas en op school gebruiken we veel papier. Daarvoor worden er veel bomen gekapt. Misschien zouden we zelf eens papier kunnen maken. Zo gezegd, zo gedaan! We gaan aan de slag en maken nieuw papier van onze verzamelde kladbladen.

Het is een hele belevenis. Het oude papier moet gescheurd worden, onder water gezet en gemixed. Dan moet al het water uit de pulp geduwd worden en moet het papierdeeg gezeefd worden. Uiteindelijk moet het papier toch bijna 2 dagen drogen.

Het resultaat mag er zijn! Iedereen heeft een fijn stukje handgeschept papier.

Vandaag is het sinterklaasfeest. In de voormiddag krijgen we een uitdaging van de Sint.  Samen met 2B moeten we binnen het uur wel 25 opdrachten tot een goed einde brengen! Zo moeten een stuk zeep opwassen, een piramide bouwen, reclame maken voor RP, met stoepkrijt een portret van 5 leraren tekenen, 4 levende wezens zoeken, met elke letter van het alfabet een dierennaam zoeken, een ketting haken, enz. Hoe leuk is dat! Er is een leuke speelsfeer. De kinderen van het tweede worden goed geholpen door de kinderen van het vijfde. De opdracht die nipt klaar is, is 500 keer springen. Gilles gaat daar helemaal voor, aangemoedigd door zijn groep! Trots en tevreden dat alle opdrachten geslaagd zijn, kunnen de kinderen het geschenk van Sinterklaas zoeken.

In de namiddag is er een heuse spelnamiddag: samen gezelschapsspellen spelen, met de lego bouwen, pictionary, uitbeelden, 1-minuutspelletjes … Voor we het weten, kondigt de bel het einde van de dag aan. Het was een leuke dag! Dank je wel voor de inzet en het enthousiasme van iedereen.

5B gaat op de culinaire toer! We maken garnalenflappen als afronding van het thema van de zeeklassen. We wegen de ingrediënten nauwkeurig af en gaan als echte koks aan de slag. Stap voor stap volgen we het recept tot onze flap helemaal klaar is om in de oven te gaan.

Al snel vult de refter zich met heerlijke geuren en na een kwartiertje kunnen we smullen van onze flappen! Of ze lekker zijn? Dat zie je wel aan onze gezichten!

Super dankjewel aan de mama van Gilles, Charlotte en Sarah om ons te komen assisteren!

Vandaag leren we over oppervlaktematen.  We gaan naar de speelplaats en op het voetbalveld tekenen we 1m². We werken zo nauwkeurig mogelijk met allerlei meetmateriaal. Nadien kijken we met hoeveel kinderen van onze klas we in het vierkant van 1m² kunnen staan. Ra ra!!

Dag van de jeugdbeweging!

We trainden onze fietsvaardigheden op een parcours.

Wat een goede fietsers hebben we in 5B!

Naar aanleiding van dierendag kwam juf Mieke met haar hond Sam op bezoek.

We hebben ervan genoten!

Op 21 september gingen we al op zeeklassen! Hoe zalig was dat! Het weer was overwegend zonnig en warm en ons humeur opperbest! We brachten een bezoek aan de loopgraven in de Dodengang en kwamen meer te weten over  de Eerste wereldoorlog in de Ijzertoren. De stranddag was reuze: zandkastelen bouwen, schelpen en krabben verzamelen, met de gocarts rijden, alles om ter leukst!

We deden een groot voetbalspel met de monitoren, speelden in de duinen en de spelletjesavond was ook tof! De laatste avond deden we een grootse quiz en nadien een heel leuke fuif met Meester Michael als super dj!

We hebben onze reuze geamuseerd!!

 

Woensdag 16 september : dag van de sportclub

Hier zijn ze dan, de sportievelingen van 5B!

 

Vandaag maken we zelf papier. We hebben papier gescheurd, dat vermengd met water en gekleurd papier, alles gemixt en er dan een mooie vorm van gemaakt. Kijk maar eens naar onze resultaten!

Het derde en het vijfde leerjaar hebben geluk dat ze door de ouderraad getrakteerd worden op een gezond ontbijt. Het gaat er gezellig aan toe in onze klas. Eerst wordt de ontbijttafel geschikt en dan mogen we kiezen. Er is voor ieder wat wils: fruitsapjes, yoghurt, cornflakes, een pistolet of sandwich met vlees, kaas, choco of confituur. Er is ook overheerlijke fruitsla! De mama’s hebben in de vroege uurtjes hun best gedaan! Dank je wel!

We hebben onze 2de les EHBO. Patrick leert ons de techniek van een spiraalverband. Hij leert ons wat te doen bij een flauwte en bij verslikking. Hij leert ons hoe we wonden moeten verzorgen.

We brengen een bezoek aan kunstenaar François Blommaerts. Hij is een beeldend kunstenaar: schilderen, tekenen, bronzen beelden, inox en ijzeren beelden lassen en muurschilderingen zijn zowat zijn grote passies.

Vandaag zetten we de kerstboom. Gelukkig kunnen we op vele vrijwilligers rekenen!

Naar jaarlijkse gewoonte gaan we ijsschaatsen op de ijspiste in Kontich. Vallen en opstaan hoort er natuurlijk bij. Gelukkig zijn er geen armen of benen gebroken! Echt tof!

Op 5 december komt Sinterklaas op bezoek. In de voormiddag spelen we een leuk bosspel om de code van de schatkist te breken. In de namiddag doen we vele, leuke spelletjes in de klas. De dag vliegt voorbij!

Na 14 dagen oefenen, is het eindelijk zover! We zijn klaar om het adventstoneel te spelen! Iedereen speelt mee. Sommige kinderen hebben een sprekende rol, anderen hebben liever een stille rol. Het resultaat mag er zijn! De beide voorstellingen verlopen heel goed! Het zijn net geoefende acteurs die op de scene staan!

In de buurt van de school van Robby wordt een buurthuis geopend. Er wordt aan de kinderen gevraagd om speelgoed mee te brengen. Gaan de kinderen solidair zijn en speelgoed meebrengen?

5B is fluo!

Dit jaar leren we EHBO. Patrick, de Rode Kruisverantwoordelijke leert ons hoe we moeten reanimeren. Zo kunnen we een leven redden.

We maken lekkere fruitsla met de kinderen van 1A. Hoe leuk is dat!

Als afsluiting van het thema van de zeeklassen, maken we garnaalflappen. Enkele bereidwillige mama’s helpen ons. Hmm, wat smaken de flappen lekker!

Op zeeklassen is het heel fijn!  Samen op uitstap naar de Ijzertoren of het Albert I-monument. Samen spelen in de duinen of op het strand. Samen gezellig eten! Kortom reuze!

Dit is al een kleine selectie van de foto’s.

Ronduit plezant, dat schept een band!

Onze eerste uitdaging: 5000 keer springen met 1A!

Dag van de sportclub! 5B is sportief!

Half september nemen we afscheid van Anna Gala die met haar ouders naar Barcelona gaat. We hebben een gezellige picknick in het park met lekkere cupcakes! Veel succes, Anna Gala!

We gaan je missen!