Milieu Op School


MOS Milieuzorg Op School

Wij leren de kinderen zorgzaam omgaan met materiaal.  Zo kan het schoolmateriaal meerdere schooljaren gebruikt worden.  We vragen wel om alles duidelijk te naamtekenen.  Materiaal dat op "normale wijze" verbruikt wordt of verslijt, wordt door de school weer aangevuld.  Materiaal dat stuk gaat omdat we er niet goed voor zorgen, of dat we stuk maken, zal gefactureerd worden. 


Wij zouden graag met jullie SAMENWERKEN aan een AFVALARME SCHOOL:

BROODDOOS: mmmmmmmmmmm ...  lekker, boterhammetjes van thuis

KOEKENDOOS: enkel het koekje !  geen papiertjes

HERVULBARE FLES: voor de grote dorst

 WOENSDAG  =  FRUITDAG (koeken zijn dan niet toegelaten)

Brooddoos, koekendoos, ....  met zelfgemaakte affiches zorgt 6A ervoor dat niemand dat vergeet !

Op 20 december kwam ATV filmen op onze school in verband met Art for Fair. Het filmpje kan je hier bekijken:

Verslag milieukabouters 15 oktober 2013


ZWERFVUILACTIE

Dinsdag 29/04/2014 organiseerde de milieudienst van de gemeente Hove een grote zwerfvuilactie.  De leerlingen van het 1ste leerjaar en het 3de leerjaar staken de handen uit de mouwen en gingen op pad om zwerfvuil in de gemeente te verzamelen. 

TUIN

De leerlingen van het 3de leerjaar zijn gestart met de verzorging van ons "tuintje".  De 3 m² bakken kregen er een 4de bak bij.  De voorjaarsbloeiers - tulpen en narcissen - groeiden goed.  Ook de aardbeiplantjes staan al in bloei !


ART for AIR

27/04/20104 was het feest op school.  Wij zorgden voor een infobord zodat alle aanwezigen - ouders en sympathisanten - ook duidelijk geînformeerd werden over dit project !

Op 26/04/2014 zorgde Ondernemers Zonder Grenzen voor een gezellig eindevenement met een optreden van Dimitri Leue en zijn band.  Tijdens deze middag in het Felix Pakhuis te Antwerpen werden ook 8 kunstwerken van leerlingen geveild.


Tijdens de vastenvoettocht laten de leerlingen zich sponsoren voor de kilometers die ze stappen.  Hiermee zamelen we geld in voor het project Art for Air: we ijveren voor de heraanplanting van de bossen in Bourkina Faso.  Met deze bijdrage kan 10 hectare nieuw bos aangeplant worden !

TIP VAN DE WEEK

Wekelijks herinneren enkele milieukabouters iedereen aan onze leefregels in verband met het milieu.

BIJENHOTEL

Ons bijenhotelletje kreeg al enkele bezoekers.  Verschillende klassen gingen al eens een kijkje nemen.  Door de glazen buisjes kan je heel duidelijk zien hoe een solitaire bij haar "nestje" bouwt.  Je kan goed de ontwikkeling volgen van eitje - larve - bij.

LAVENDEL

Op 31/03/2014 zorgden onze milieukabouters voor verfraaiing van de parking voor ons schoolgebouw.

Ze plantten lavendel.  Hopelijk kunnen we in de zomer genieten van deze heerlijk geurende bloemetjes !


DIKKE TRUIENDAG - 14/02/2014

Alle leerlingen en leerkrachten kwamen die dag dik aangekleed naar school: de verwarming stond immers enkele graden lager.

Iedereen dacht na over "milieubesparende" maatregelen én iedereen engageerde zich om deze tips ook "echt" na te leven !!!


Project Art for Fair: Dimitri Leue op bezoek - 02/12/2013

Op 2 december bezochten 2 GROENE Pieten onze school.

Samen met ons steunen zij het project Art for Fair van Ondernemers Zonder Grenzen.  We zongen liedjes over het klimaat en we maakten samen een mooie groene choreografie.

Dimitri Leue bewonderde ook de kunstwerken die onze kinderen maakten rond het thema klimaat.  Wij zijn bezorgd over onze toekomst door de opwarming van de aarde.  Door deze kunstwerken te maken, proberen we er samen iets aan te veranderen.  Daarom zoeken we sponsors voor onze werken.  Het sponsorgeld zal door OZG gebruikt worden om agrobossen aan te leggen in Burkina Faso.

De kunstwerken kan je bewonderen op deze site: www.artforair2014.org onder de rubriek ARTforAIRKIDS.


APPELFEEST

Onze leerlingen van het 1ste leerjaar bezorgden iedereen een lokaal geteelde appel.

Dat is lekker en gezond !

Bovendien verlagen we onze impact op het milieu door lokaal geteeld seizoenfruit te eten.  Er is minder, zelfs geen verpakkingsafval, de milieukost van het transport is lager en het fruit moet niet onnodig lang bewaard worden in allerhande koelsystemen.

 

Project ART for FAIR

Art For FAir is een prachtig kunstproject dat georganiseerd wordt door Ondernemers Zonder Grenzen. Een gans jaar zullen onze kinderen deelnemen
aan verscheidene workshops die zowel kunst als bewustwording rond de klimaatverandering zullen samen brengen.

OZG plant agrobossen in de Sahelregio van Burkina Faso om woestijnen tegen te houden.  Agrobossen creëren welvaart en verdubbelen voor de
plaatselijke bevolking het inkomen.  Hiermee wordt het schoolgeld voor kinderen betaald wat hen nieuwe kansen biedt voor de toekomst. Maar ook het milieu en het klimaat varen er wel bij!  

De kinderen zullen in de loop van het schooljaar een kunstwerk maken over het klimaat.  Een kunstwerk met een boodschap: DOE iets voor ons klimaat!

 Op 3 en 4 oktober organiseerden we al verschillende workshops.  Een ganse dag trommelden de kinderen op olievaten, metselkuipen
en andere percussie- instrumenten. Ze zongen en dansten op de meest ritmische liederen en lieten zo hun stem horen voor een beter klimaat. Succes gegarandeerd!

Workshop "Heet op de Planeet" voor alle leerlingen.

Workshop "Ecopercussie met afvalmateriaal" voor L1 - L2 - L3.

Workshop "Ecopercussie op olievaten" voor L4 - L5 - L6.